lördag 18 januari 2014

Örtsalt


 
Örtsalt tillverkas av de ekologiskt odlade örterna och havssalt. Allt är handgjort och tillverkas i säsong och därför kan det skilja något mellan de olika omgångarna, det är ju så mycket som påverkar smaken på örterna, solens tillgång och när den är skördad.
Varje sort har sin speciella smak och passar till olika maträtter.
*** 
 
~*** Nässelsalt ***~
 
Ett universalsalt som passar det mesta.
Med stort tillskott av nässlor då detta är en mycket hälsosam ört som innehåller både mineraler i mängder och renar blodet. Att få ett tillskott av järn som många idag har brist på med den dagliga maten är ju inte fel. Det smakar inte nässla utan mer som en örtig blandning som fick högsta betyg när kött kryddades med den- det var den godaste köttbit på länge!
*** 
 
~*** Medelhavssalt ***~
 
Samma ingredienser som Nässelsalt, men en extra dos av vitlök & chili.
***
 
~*** Basilikasalt ***~
 
 Med stor dos av basilika!
***
 
~*** Körvelsalt ***~
 
Fisk krydda nr 1, helt ljuvlig på lax som bakas i ugn med smör och körvelsalt på.
Testa fram egna goda kombinationer med tex kyckling mm
***
 
~*** Viltsalt ***~
 
Kryddan för jägare, men även annat kött funkar också. Med rosmarin och timjan gör detta salt sig väl på lamm, men också fläsk, nöt och kyckling.
***
 
Chili salt
Varje salt görs för sig av olika sorters chili, och ibland mix av flera sorter då varje sort har sin egen karaktär.

Grekiska medelstarka chili med en fin arom.
***
Brännande Het thailändsk chili
***
Habanero med sin fruktighet, men även en stor hetta
***
Prik kee noo är en thailändsk chili som är riktigt het, och här har den gröna omogna använts för att få en lite annorlunda smak. Den är het även som omogen men har en annan arom som är mycket god i olika rätter.
***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar